Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.
Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Πόρτ Σάιντ την Κυριακή, κατά την κηδεία των 33 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Σε διάγγελμά του το Σάββατο ο Μόρσι εξήγγειλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας που θα ισχύσει από τη Δευτέρα στο Πόρτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ. Παράλληλα, κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο προκειμένου να βρεθεί μια λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα.

Συνολικά 49 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Πέμπτη, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι αντίπαλοι του Μόρσι κάνουν έκκληση για περαιτέρω κινητοποιήσεις τη Δευτέρα. Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι συμφωνεί με τη στάση του προέδρου για αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα, ενώ ζήτησε να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση εθνικού διαλόγου.

Αποφασίζει η αντιπολίτευση Εν τω μεταξύ, ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο θα αποφασίσει σήμερα αν θα συμμετάσχει στον εθνικό διάλογο στον οποίο κάλεσε ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε ένα από τα μέλη της συμμαχίας. «Το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας θα συνεδριάσει νωρίς το απόγευμα για να αποφασίσει τη στάση του», δήλωσε ο Χουσέιν Γκοχάρ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αιγύπτου, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό.

Ο Μόρσι κάλεσε σε διάλογο τους ηγέτες όλων των αιγυπτιακών κομμάτων, αλλά και τον Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, τον πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και τον υποψήφιο για την αιγυπτιακή προεδρία Χαμντίν Σαμπάχι. Το αριστερό κόμμα του Σαμπάχι, το «Λαϊκό Ρεύμα» ανακοίνωσε ήδη πως «αρνείται να συμμετάσχει σε έναν διάλογο όσο συνεχίζονται η αιματοχυσία και τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά των διαδηλωτών».