Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Βουλγαρίας θα ανακοινώσει τα επίσημα, οριστικά, αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, αφού ελέγξει για μία ακόμη φορά τα στοιχεία, προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στην «αλυσίδα» της συγκέντρωσης, της μεταβίβασης και της επεξεργασίας των δεδομένων της όλης διαδικασίας.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Μπίσερ Τρογιάνοφ, σύμφωνα με τον οποίο στο πλαίσιο της δεύτερης επεξεργασίας των στοιχείων θα γίνει συγκριτική ανάλυση των στοιχείων της πρώτης καταμέτρησης με τη δεύτερη.

Στις δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ, σήμερα το απόγευμα, ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Βουλγαρίας δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες αλλά τόνισε ότι η επίσημη ανακοίνωση για το ποσοστό της συμμετοχής στο χθεσινό δημοψήφισμα θα δοθεί στο φως της δημοσιότητας, μόνο όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη επεξεργασία των στοιχείων και διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν τυχόν λάθη.

Ανέφερε ακόμη ότι ο σχετικός νόμος υποχρεώνει τη Βουλή να συζητήσει και να αποφασίσει εκ νέου για το θέμα του δημοψηφίσματος μόνο σε περίπτωση συμμετοχής τουλάχιστον του 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα exit polls που πραγματοποίησαν την Κυριακή, εξειδικευμένες εταιρείες της Βουλγαρίας έδειξαν οριακό ποσοστό συμμετοχής, το οποίο υπερβαίνει όμως τον "πήχη" του 20 % κατά μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Ο επαναληπτικός έλεγχος διευκολύνεται από τη σχετικά απλή μορφή ψηφοφορίας (ένα ψηφοδέλτιο με «σταυρωμένη» απάντηση «ναι» «όχι») και δεν αναμένεται να προκύψουν ιδιαίτερες διαφορές με την πρώτη καταμέτρηση, διευκρίνισε ο κ. Τρογιάνοφ.