Το 80% των Σλοβένων δεν στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας και θεωρεί ότι η έξοδος από την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα θα επιτευχθεί με τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την αποχώρηση του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ή με πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Ερευνών της Νόβα Γκόριτσα και της εφημερίδας Ντέλο της Λιουμπλιάνας.

Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται, σήμερα, ημέρα συμπλήρωσης ακριβώς ενός χρόνου από τότε που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα.

Το 80% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση, σύμφωνα με την έρευνα της Σχολής Εφαρμοσμένων Κοινωνικών Ερευνών της Νόβα Γκόριτσα.

Βάσει της ίδιας έρευνας, το 46% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κρίση στη χώρα θα επιλυθεί με πρόωρες εκλογές, ανεξάρτητα αν προκαλέσουν στασιμότητα των μεταρρυθμίσεων. Το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η τωρινή κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες, αν ο κ. Γιάνσα αφήσει σε κάποιον άλλον τον πρωθυπουργικό θώκο, κάτι που έχει αρνηθεί αρκετές φορές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ντέλο της Λιουμπλιάνας, το 62% των Σλοβένων δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα θα μπορεί να λειτουργήσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας μετά και την αποχώρηση ενός από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την αναγγελία άλλων δύο κομμάτων ότι σχεδιάζουν την έξοδό τους από την κυβέρνηση.

Το 70% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο κ. Γιάνσα απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό την περασμένη εβδομάδα τονίζοντας ότι με βάση το Σλοβενικό Σύνταγμα δεν υπάρχει λόγος να παραιτηθεί, ότι η κυβέρνηση σε σημαντικούς νόμους παρά την αποχώρηση κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό θα έχει τη στήριξη της Βουλής και ότι θα διασφαλίσει την πλειοψηφία των απαιτούμενων 2/3 των ψήφων για την επικύρωση της συνθήκης προσχώρησης της Κροατίας στην ΕΕ.

Για την πολιτική κρίση και τις οικονομικές συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και τη στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Γιάνσα επέρριψε ευθύνες στα κόμματα που εγκαταλείπουν την κυβέρνηση συνασπισμού.