Να τεθεί χρονικός ορίζοντας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθώς, όπως διατείνεται, οι διαπραγματεύσεις διαρκούν από το 1968 χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς αποτέλεσμα ζητάει ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», στην οποία εξαπολύει έντονη κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Κύπρου.

Ο Έρογλου ισχυρίζεται ότι και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει δηλώσει πως οι διαπραγματεύσεις «δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι».

«Πρέπει να καθίσουμε και να αποφασίσουμε ένα χρονικό όριο, είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο Έρογλου δηλώνει ότι «η ηγεσία στο «Νότο» άλλαξε μέχρι τώρα έξι φορές, η πολιτική όμως όχι» για να συμπληρώσει ότι δεν έχει σημασία το ποιος θα εκλεγεί, αλλά η πολιτική την οποία θα ακολουθήσει. Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, «δεν θα ήταν σωστό να εκφράσουμε προτιμήσεις», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν οι ελπίδες προόδου δεν αυξάνονται με πιθανή νίκη του επικρατέστερου υποψήφιου, Νίκου Αναστασιάδη, δεδομένου και του γεγονότος ότι ήταν από τους λίγους πολιτικούς που υποστήριξαν το 2004 το Σχέδιο Άναν, ο Έρογλου αναφέρει ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ του ίδιου και του Ν. Αναστασιάδη, με τον οποίο συναντήθηκε για δείπνο πρώτα στη δική του οικία και μετά στην οικία του Ν. Αναστασιάδη στη Λεμεσό.

Επισημαίνει όμως, ότι ο Αναστασιάδης μετά τη συμφωνία του με τον ενδεχόμενο κυβερνητικό του εταίρο, το ΔΗΚΟ, δεν αναφέρεται πλέον στο Σχέδιο Άναν, ενώ τονίζει παράλληλα ότι θα αναιρέσει τα όσα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και «αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε από την αρχή».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επικρίνει την ΕΕ για το ότι δέχτηκε την ένταξη της Κύπρου μονομερώς και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά, όπως λέει, δεν επιδεικνύει καμία υποχωρητικότητα.

«Μια χώρα με ένα εσωτερικό πρόβλημα έγινε μέλος της ΕΕ, που εισήγαγε ένα πρόβλημα», σχολιάζει επικριτικά και επισημαίνει πως η τουρκοκυπριακή πλευρά αναμένει από την ΕΕ ότι θα τερματίσει το «εμπάργκο και την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων», καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ «ξέρουν ότι αυτοί οι περιορισμοί εναντίον μας είναι παράνομοι και απάνθρωποι».