Ο αρχηγός του αιγυπτιακού στρατού δήλωσε ότι οι συγκρούσεις στη χώρα «μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους», προβαίνοντας σε μια αυστηρή προειδοποίηση εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έχουν στοιχίσει της ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.

Σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο στρατηγός Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι και υπουργός Άμυνας της χώρας, πρόσθεσε ότι μια τέτοια κατάρρευση θα «απειλούσε τις μελλοντικές γενιές».

«Η συνέχιση της διαμάχης των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων... για τη διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευση του κράτους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μία από τις προτεραιότητες του στρατού που αναπτύχθηκε στις πόλεις όπου σημειώθηκαν τα αιματηρά επεισόδια είναι η προστασία της Διώρυγας του Σουέζ.

Όπως εκτιμά το Reuters, τα σχόλια είναι απίθανο να σημαίνουν ότι ο στρατός θέλει να πάρει πίσω την εξουσία που κατείχε ουσιαστικά επί έξι δεκαετίες μετά το τέλος της αποικιοκρατικής περιόδου και στο διάστημα που μεσολάβησε μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ πριν από δύο χρόνια.

Ωστόσο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι ο σημαντικότερος θεσμός της Αιγύπτου, ο οποίος έχει τεράστιο ρόλο στην οικονομία όσο και στην ασφάλεια και δέχεται απ' ευθείας μεγάλες αμερικανικές επιδοτήσεις, ανησυχεί έπειτα από πέντε ημέρες αναταραχής σε αστικά κέντρα.

Ο στρατηγός αλ-Σίσι πρόσθεσε πως οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα αντιπροσωπεύουν «μια πραγματική απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και τη συνοχή του αιγυπτιακού κράτους» και ο στρατός θα παραμείνει «ο σταθερός και συνεκτικός λίθος» πάνω στον οποίο στηρίζεται το κράτος.