Λίγες μέρες μετά την επίθεση και τη σύλληψη ομήρων σε μια αλγερινή εγκατάσταση φυσικού αερίου και ενώ γαλλικά και ντόπια στρατεύματα μάχονται εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, η Τυνησία έχει στείλει μάχιμες ειδικές μονάδες στα σύνορά της με την Αλγερία και τη Λιβύη για να προστατεύσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της από ενδεχόμενες επιθέσεις ισλαμιστών.

Όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι αρχές «έχουν εγκαταστήσει ειδικές μονάδες σε διάφορες σημαντικές τοποθεσίες για να προστατεύσουν εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη σαχαρινή περίμετρο της χώρας».

«Αυτό το μέτρο έχει στόχο να προληφθεί οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα σύνορα Τυνησίας-Αλγερίας» επισημαίνεται, ενώ οι ίδιες πηγές, των δυνάμεων ασφαλείας, αναφέρουν ότι «οι μάχες στο Μάλι αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας».

Ο τυνήσιος υπουργός Εσωτερικών Άλι Λαριέντ είχε δηλώσει το Δεκέμβριο πως η αστυνομία είχε συλλάβει 16 ισλαμιστές μαχητές οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει όπλα με στόχο τη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως κατέσχεσαν σημαντικές ποσότητες όπλων από μια κρύπτη στη νότια Τυνησία και προέβησαν σε συλλήψεις.

Η Τυνησία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές Αλγερία και Λιβύη, εισάγει από το εξωτερικό το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που χρειάζεται για τις ανάγκες της, ωστόσο έχει μερικές πετρελαιοπηγές που είναι συγκεντρωμένες κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας.