Το τέλος των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο θα ανακοινώσουν οι Κούρδοι μαχητές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει στόχο τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Όπως γράφει η Hurriyet, ως ένδειξη καλής θελήσεως, περίπου 100 μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα αφοπλιστούν και θα αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος.

Αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησαν συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα τέλη του 2012 και, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνομιλίες έχουν επίσης διεξαχθεί και με το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, όπου εδρεύουν οι περισσότεροι αντάρτες.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες που ξεκίνησαν τις επιθέσεις το 1984 με σκοπό τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες είναι το κυριότερο εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συζητηθεί, το PKK θα ανακοινώσει την απόφασή του να σταματήσει τις εχθροπραξίες τον Φεβρουάριο ύστερα από επίσημη έκκληση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν», έγραψε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας που συζητήθηκε με τον Οτσαλάν, οι αντάρτες του PKK θα αφοπλιστούν τελικά, αφού αποσυρθούν από την Τουρκία και η κυβέρνηση με τη σειρά της θα παραχωρήσει περισσότερα δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα.