Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως είναι ανοικτός σε μια συνάντηση με κινέζους ηγέτες για την αποκατάσταση των σχέσεων που έχουν πληγεί από μια εδαφική διένεξη, αλλά δήλωσε πως δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη διένεξή τους για μια ομάδα μικρών νησιών.

Οι δηλώσεις έγιναν αφού ο αρχηγός του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε Ιάπωνα απεσταλμένο στο Πεκίνο πως είναι προσηλωμένο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έχουν επιδεινωθεί αφού η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο τρία διαφιλονικούμενα νησιά από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους προκαλώντας αντιιαπωνικές διαμαρτυρίες σ΄ όλη την Κίνα. Μερικές ιαπωνικές επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν και γιαπωνέζοι πολίτες δέχθηκαν επιθέσεις.

«Ακριβώς επειδή έχουμε ένα πρόβλημα, πρέπει να πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες και να διεξαγάγουμε συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Άμπε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Θα ήθελα να εξετάσω την πραγματοποίηση μιας συνάντησης σε κορυφαίο επίπεδο, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας για πρώτη φορά σε 11 χρόνια. Επέστρεψε στην εξουσία με τις εκλογές του Δεκεμβρίου ζητώντας να προστατευθούν οι «ωραίες θάλασσες» της Ιαπωνίας.

Ο Άμπε επανέλαβε την στάση της Ιαπωνίας σχετικά με τα νησιά, τα οποία ελέγχει. Η Ιαπωνία τα αποκαλεί Σενκάκου, ενώ η Κίνα Ντιαογιού.