Δικαστήριο του Κιέβου καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη πρώην διοικητή της αστυνομίας για τη δολοφονία το 2000 του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Γκεόργκι Γκονγκαντζέ, ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει τότε τη χώρα.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ολεξέι Πούκατς είχε σκοτώσει τον δημοσιογράφο και στη συνέχεια αποκεφάλισε το πτώμα του.

Ο δικηγόρος του κ. Πούκατς, ο οποίος ήταν παρών στην αίθουσα κλεισμένος σε ένα κελί και φρουρούμενος από τέσσερις αστυνομικούς, ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Ο Ολέξι Πούκατς συνελήφθη το 2009 για τη δολοφονία δια στραγγαλισμού του δημοσιογράφου. Ομολόγησε την πράξη του, αλλά ισχυρίστηκε ότι δρούσε κατόπιν εντολής του εκλιπόντος υπουργού Εσωτερικών Γιούρι Κραβτσένκο.

Ο πρώην διοικητής της αστυνομίας κατέθεσε ότι στραγγάλισε το θύμα κατά λάθος με ζώνη ενώ τον ανέκρινε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις με ξένα κράτη. Παραδέχτηκε ακόμα ότι στη συνέχεια αποκεφάλισε το πτώμα με ένα τσεκούρι.

Τα ερωτηματικά σχετικά με το ποιος διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου προκαλούν ακόμη αντιδράσεις, καθώς συγγενείς του θύματος εξακολουθούν να κατηγορούν τον Λέονιντ Κούτσμα, πρόεδρο της Ουκρανίας την εποχή εκείνη, ο οποίος αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Το δικαστήριο είχε ασκήσει δίωξη τον Μάρτιο του 2011 εναντίον του κ. Κούτσμα για την υπόθεση αυτή βασιζόμενο σε μια μυστική ηχογράφηση που είχε κάνει ένας σωματοφύλακας του πρώην προέδρου.

Στις ηχογραφήσεις αυτές ακούγεται κάποιος η φωνή του οποίου μοιάζει με του κ. Κούτσμα να ζητά την απαγωγή του Γκονγκαντζέ, ο οποίος έχει «ξεπεράσει τα όρια».