Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας, στο 41%, έπεσε το ποσοστό των Σέρβων πολιτών που τάσσονται υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για τις ανάγκες του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ.

Η έρευνα, που θα δημοσιευθεί στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντάνας του Βελιγραδίου, καταδεικνύει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2012 καταγράφηκε η μεγαλύτερη πτώση του ποσοστού του ευρωενθουσιασμού και σε σύγκριση με τον Ιούνιο μειώθηκε κατά 8%.

«Το 41% των Σέρβων στηρίζει την ένταξη των Σέρβων πολιτών. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι το 59% των πολιτών πιστεύει ότι η Σερβία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ ούτε σε δέκα, ούτε σε 15 χρόνια, επειδή κανένας δεν το εγγυάται» δήλωσε ο πρόεδρος του Φόρουμ για τις Διεθνείς Σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κινήματος στη Σερβία Πρέντραγκ Σίμιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, εκτός από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS), τάσσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Αιτίες του χαμηλού ποσοστού στήριξης της ένταξης της χώρας στην ΕΕ είναι, σύμφωνα με τον κ. Σίμιτς, η κατάσταση στο Κόσοβο και η άγνωστη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας στην ΕΕ.


Σύμφωνα με την προηγούμενη έρευνα, που διεξήχθη από το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για την ένταξη στην ΕΕ, στα μέσα του 2012, υπέρ της προσχώρησης της Σερβίας στην Ένωση ήταν το 49% των πολιτών και κατά το 25%.