Σε ένα φτηνό πυροτέχνημα που προοριζόταν αποκλειστικά για υπαίθρια χρήση αποδίδεται η πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 235 ανθρώπους σε νυχτερινό κέντρο της Βραζιλίας, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι μουσικοί του συγκροτήματος που εμφανιζόταν στο κλαμπ «αγόρασαν ένα πολύ φτηνό βεγγαλικό ξέροντας πως πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε υπαίθριο χώρο», δήλωσε ο Μαρτσέλο Αριγκόνι, επιθεωρητής της αστυνομίας της Σάντα Μαρία όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

«Το ήξεραν και εντούτοις χρησιμοποίησαν αυτό το μοντέλο που προορίζεται για υπαίθριους χώρους για να κάνουν οικονομία, επειδή ήταν φτηνό», πρόσθεσε. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν την εκδοχή πολλών αυτοπτών μαρτύρων, σύμφωνα με τους οποίους ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση, προκάλεσε την πυρκαγιά ρίχνοντας ένα πυροτέχνημα, κάτι το οποίο ο ίδιος αρνείται.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή, στην τραγωδία συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες όπως η έλλειψη φωτισμού ασφαλείας, οι εύφλεκτες επενδύσεις στους τοίχους και το ταβάνι ή πυροσβεστήρες που δεν λειτουργούσαν.