Η κατάσταση της υγείας της Μαλάλα Γιουσουφζάι, της νεαρής Πακιστανής μαθήτριας που τραυματίστηκε από σφαίρες όταν δέχθηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν, σημειώνει «θεαματική βελτίωση», σύμφωνα με τον Ντέιβ Ρόσερ, επικεφαλής ιατρό του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ που παρακολουθεί την 15χρονη.

Η Μαλάλα αναμένεται να χειρουργηθεί «σε λιγότερο από δέκα ημέρες» για την τοποθέτηση ηλεκτρονικής κατασκευής που θα βοηθήσει την ακοή της.

Η Μαλάλα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κουίν Ελίζαμπεθ από τα μέσα Οκτωβρίου. Πήρε εξιτήριο στις 3 Ιανουαρίου για να συνεχίσει την αποκατάστασή της στην προσωρινή κατοικία της οικογένειάς της στο Γουέστ Μίντλαντς.

«Η ανάρρωσή της είναι εκπληκτική και αυτό αποδεικνύει τη δύναμη και την επιθυμία της να θεραπευτεί» δήλωσε ο Ρόσερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόσθεσε ότι το κορίτσι θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για ανάπλαση του κρανίου «σε λιγότερο από δέκα ημέρες».

Η Μάλαλα είναι εντελώς κωφή από το αριστερό της αφτί, καθώς η σφαίρα που την τραυμάτισε στο κρανίο κατέστρεψε το τύμπανό της και τα οστά που χρησιμεύουν για την ακοή, εξήγησε ο Ρόσερ.

Γι' αυτό θα ακολουθήσει μια δεύτερη επέμβαση, ώστε να τοποθετηθεί μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που θα της επιτρέψει να ακούει ήχους, πρόσθεσε ο γιατρός.

Επισήμανε ότι για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας της νεαρής μαθήτριας ενδέχεται να χρειαστούν ακόμη «15 με 18 μήνες».

Η Μαλάλα δέχθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2012 επίθεση από τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σαβάτ του Πακιστάν. Η 15χρονη μαχόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.