Ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος οδεύει προς την επίτευξη της δημιουργίας ενός κράτους πολιτών, και όχι μιας θεοκρατίας ή ενός στρατιωτικού κράτους, ενώ το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει σε μερικούς μήνες θα αποφασίσει για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

«Η Αίγυπτος οδεύει προς τη επίτευξη σωστής διακυβέρνησης και ενός κράτους που βασίζεται στην τήρηση του νόμου, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους πολιτών το οποίο όλοι προσδοκούμε – ένα κράτος πολιτών που δεν θα είναι ένα στρατιωτικό ή θεοκρατικό καθεστώς, αλλά ένα θεσμικό κράτος πολιτών», δήλωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βερολίνο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μόρσι, η γερμανίδα καγεκλάριος Άνγκελα Μέρκελ, ζήτησε από τον αιγύπτιο πρόεδρο να ανοίξει διάλογο με όλες τις πλευρές.

«Ένα πράγμα που είναι σημαντικό για εμάς είναι το είναι πάντα ανοιχτός ο διάλογος προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, να μπορούν να συμβάλλουν οι διαφορικές πολιτικές δυνάμεις, να είναι σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ασφαλώς να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία», όπως είπε η καγελάριος.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο εάν θα ήταν διατεθειμένος να σχηματίσει μια «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» με την αντιπολίτευση, ο κ. Μόρσι είπε ότι θα εκλεγεί νέο κοινοβούλιο εντός των επόμενων τριών-τεσσάρων μηνών και αυτό θα επιλέξει τη νέα κυβέρνηση.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα σχόλιά του από το 2010 εναντίον των εβραίων, που ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια προκαλώντας αντιδράσεις, παρερμηνεύτηκαν και τόνισε ότι δεν είναι κατά της εβραϊκής πίστης.

«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, κάποιες φράσεις απομονώθηκαν και παρερμηνεύτηκαν. Δεν είμαι εναντίον της εβραϊκής πίστης, δεν είμαι εναντίον των εβραίων που ακολουθούν τη λατρευτική πρακτική της θρησκείας του», είπε.