Η πρώην γερουσιαστής Γκάμπι Γκίφορντς, η οποία τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση ενόπλου το 2011, θα παραστεί σήμερα στην πρώτη ακρόαση επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με θέμα την ένοπλη βία, χωρίς κάτι τέτοιο να ήταν προγραμματισμένο.

Η δικαστική επιτροπή συνεδριάζει εκτάκτως για το θέμα, μετά τη σφαγή στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ το Δεκέμβριο.

Η Γκίφορντς αναμένεται να καταθέσει, και η Επιτροπή, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει ευρείες μεταρρυθμίσεις στο θέμα της οπλοκατοχής.

Μεταξύ άλλων, θα προτείνει πιθανότατα την απαγόρευση αγοράς όπλων στρατιωτικού τύπου, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης της επίθεσης στο Κονέκτικατ, ο οποίος σκότωσε 20 μικρά παιδιά και έξι γυναίκες.

Η Γκίφορντς θα συνοδεύεται από τον σύζυγό της, τον απόστρατο αρχιπλοίαρχο Μαρκ Κέλι, ο οποίος θα καταθέσει επίσης.
Πρόσφατα το ζεύγος ίδρυσε την ομάδα «Αμερικανοί για Υπεύθυνες Λύσεις», στόχος της οποίας είναι η καταπολέμηση της ένοπλης βίας.

Μετά τη σφαγή του Νιούταουν, η Γκίφορντς και ο σύζυγός της επισκέφθηκαν την πόλη και συναντήθηκαν με επιζήσαντες και με συγγενείς των θυμάτων.

Η Γκίφορντς τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι όταν ένοπλος επιχείρησε να την δολοφονήσει ανοίγοντας πυρ μπροστά από ένα εμπορικό κέντρο στην Αριζόνα. Έξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και άλλοι επτά είχαν τραυματιστεί.