Στην Αλγερία βρίσκεται ήδη ο Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη επίσκεψη βρετανού πρωθυπουργού στην βορειοαφρικανική χώρα από τότε που κατέκτησε την ανεξαρτησία της.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε σε δηλώσεις του ότι στόχος της επίσκεψης είναι «να βοηθηθεί η συγκεκριμένη γωνιά του κόσμου, ώστε να βοηθήσει τον εαυτό της», κάνοντας έμμεση αναφορά στην απειλή της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Το ζήτημα της τρομοκρατίας θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του βρετανού πρωθυπουργού με τον αλγερινό ομόλογό του, ειδικά στον απόηχο της τραγικού περιστατικού ομηρίας στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Ιν Αμένας.

Ο κ. Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει συμφωνία συνεργασίας Μεγάλης Βρετανίας – Αλγερίας για ζητήματα ασφαλείας καθώς και σύσφιξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της εκπαίδευσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να ενισχύσει τις δυνάμεις της Γαλλίας στις μάχες τους με ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι, το οποίο συνορεύει με την Αλγερία, με στρατιωτικό προσωπικό 330 ατόμων.

Πρόκειται για 40 στρατιωτικούς συμβούλους και 200 βρετανούς στρατιώτες οι οποίοι σταθμεύουν σε γειτονικές αφρικανικές χώρες και οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν το στρατό του Μάλι.