Η Ρωσία σκοπεύει να απαγορεύσει από τις 11 Φεβρουαρίου τις εισαγωγές κρέατος από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν σέβονται, σύμφωνα με την Μόσχα, τα υγειονομικά της κριτήρια, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κτηνιατρική υπηρεσία.

Οι αρχές προσάπτουν στους Αμερικανούς εκτροφείς βοοειδών και χοίρων ότι χρησιμοποιούν ρακτοπαμίνη, ένα διατροφικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την αύξηση της μυϊκής μάζας των ζώων. Αυτή απαγορεύεται στην Ρωσία λόγω του ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή της, η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας Rosselkhoznadzor αναφέρει ότι «παρά τις πολλές προειδοποιήσεις», οι επιθεωρήσεις έδειξαν την παρουσία ρακτοπαμίνης στο κρέας, το οποίο συνιστά "μια κατάφορη παραβίαση των αξιώσεων των κτηνιατρικών και υγειονομικών" ρωσικών αρχών.

«Στον βαθμό που οι παραβιάσεις συνεχίζονται και εντοπίζουμε ρακτοπαμίνη στο κρέας που εισάγεται από τις ΗΠΑ, σκεφτόμαστε να περιορίσουμε τις εισαγωγές από τις 11 Φεβρουαρίου», σημείωσε ο πρόεδρος της ρωσικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, Σεργκέι Ντάνκβερτ.

«Θα ενημερώσουμε τους εισαγωγείς και τους βιομηχάνους για τις άλλες αγορές από τις οποίες είναι δυνατό να εισάγουμε κρέας», πρόσθεσε.