Κόλαφος είναι η ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW) για τις ρωσικές αρχές, αφού αναφέρει ότι άσκησαν κατά το 2012 τη χειρότερη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από 21 χρόνια.
«Κατά το 2012, οι ρωσικές αρχές εξαπέλυσαν εναντίον της κοινωνίας των πολιτών τη μεγαλύτερης έκτασης καταστολή στην ιστορία της μετασοβιετικής Ρωσίας», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη σε ανακοίνωσή της στα ρωσικά η οποία συνοδεύει την παρουσίαση της έκθεσης.

«Ήταν η χειρότερη χρονιά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας», δήλωσε ο διευθυντής του HRW για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, ο Χιου Ουίλιαμσον, τον οποίο επικαλείται η έκθεση.

«Μετά την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία το Μάιο, ένα κοινοβούλιο όπου κυριαρχούν τα μέλη του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, που τάσσεται υπέρ του Πούτιν, υιοθέτησε μια σειρά από νόμους που επιβάλλουν σημαντικούς περιορισμούς στην κοινωνία των πολιτών», αναφέρει το HRW σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ των νόμων αυτός, ένας υποχρεώνει τις ρωσικές ΜΚΟ που παίρνουν επιδοτήσεις από το εξωτερικό να δηλώνουν πως είναι "πράκτορες του εξωτερικού", ένας άλλος διευρύνει με αόριστο τρόπο τις έννοιες της προδοσίας και της κατασκοπείας, ένας τρίτος ενισχύει σημαντικά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις επεισοδίων στη διάρκεια διαδηλώσεων.