Την ιστορική ονομασία Στάλινγκραντ θα λάβει εκ νέου η ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ, τουλάχιστον κατά διάρκεια των εορτασμών για τη νίκη των συμμάχων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR-Tass, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ενέκρινε την Πέμπτη, ένα μέτρο που ορίζει πως το Βόλγκογκραντ θα φέρει την ονομασία Στάλινγκραντ σε όλα τα επίσημα έγγραφα στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Νίκης, και σε τέσσερις άλλες ημερομηνίες που σχετίζονται με τη μάχη, με τη Ρωσία να σχεδιάζει μεγάλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 70ης επετείου από τη σοβιετική νίκη.


Η Μάχη του Στάλινγκραντ, σημείο καμπής του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Σημειώνεται ότι μεταξύ του Ιουλίου του 1942 και τις 2 Φεβρουαρίου 1943 αποτέλεσε το θέατρο μίας εκ των πιο αιματηρών μαχών στην ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αφού τουλάχιστον 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση του Κόκκινου Στρατού εναντίον των στρατευμάτων της ναζιστικής Γερμανίας (Wehrmacht).


Στρατιώτες της Wehrmacht


Η νίκη των Σοβιετικών αποτέλεσε για πολλούς ιστορικούς το σημείο καμπής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αφού αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη ήττα των γερμανών, αφού πέρα από τους νεκρούς, με την περικύκλωση και την παράδοση της 6ης στρατιάς, η Wehrmacht έχασε δυσαναπλήρωτο πολεμικό υλικό, ενώ πάνω απο 200.000 γερμανοί στρατιώτες οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία.


Σοβιετικός στρατιώτης πανηγυρίζει για τη νίκη

Ο πόλη μετονομάστηκε σε Βόλγκογκραντ το 1961, την εποχή που ο τότε ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ ξεκινούσε μία εκστρατεία «αποσταλινοποίησης» της Σοβιετικής Ένωσης, στον απόηχο της ιστορικής του ομιλίας στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατά την οποία κατήγγειλε τα εγκλήματα του σταλινικού καθεστώτος.
 

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης