Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας ήλθε αντιμέτωπη την Πέμπτη με την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στον δημόσιο τομέα, καθώς τρία εργατικά συνδικάτα κάλεσαν τα 5,2 εκατομμύρια των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας να σταματήσουν την εργασία τους διαμαρτυρόμενοι για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και αιτούμενοι μισθολογικές αυξήσεις.

«Σήμανε η ώρα της κινητοποίησης» δήλωσε ο Τιερί Λεπαόν του CGT, ενός από τα κύρια γαλλικά συνδικάτα. «Είναι η πρώτη φορά από τότε που έχει ανέβει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση που γίνεται μια κινητοποίηση αυτού του εύρους» σημείωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό RTL.

Σύμφωνα με το συνδικάτο, σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται την Πέμπτη στις κατά τόπους δημόσιες υπηρεσίες, με το κλείσιμο υπηρεσιών επισκευών αποκατάστασης, βρεφονηπιακών σταθμών και υπηρεσιών συλλογής απορριμμάτων, κυρίως στο Παρίσι.

Περίπου 120 συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη Γαλλία.

Τα συνδικάτα CGT, FSU και Solidaires, τα οποία διοργάνωσαν την ημέρα δράσης, ζητούν κυρίως μισθολογική αύξηση.

Η κινητοποίηση πλήττει τις τρεις συνιστώσες του δημόσιου τομέα στη Γαλλία (κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και νοσοκομεία), στον οποίο ανήκει σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η οποία ανήλθε στην εξουσία τον Μάιο του 2012.

Η Γαλλίδα υπουργός Μεταρρύθμισης του Κράτους, Μαριλίζ Λεμπρανσί, αν και αναγνώρισε τη «δύσκολη κατάσταση για τους δημόσιους υπαλλήλους», άφησε να εννοηθεί ότι μια συνολική ανατίμηση των μισθών δεν είναι του παρόντος.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει σταθερούς τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε μια προσπάθεια για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.