Τη χρήση ενός ειδικού «ρολογιού»- GPS, το οποίο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιστατικών βιασμού, προωθεί η ινδική κυβέρνηση.
Το συγκεκριμένο gadget αναπτύσσεται από το Κέντρο Ανάπτυξης Εξελιγμένης Πληροφορικής (υπάγεται στο ινδικό υπουργείο Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας Πληροφορικής), και κάνει την εμφάνισή του λίγο μετά από μία σειρά ομαδικών βιασμών στη χώρα, που τράβηξαν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο.

Το άτομο που το φορά στέλνει μέσω του «ρολογιού» μήνυμα στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα ή σε επιλεγμένους συγγενείς μέσω του πατήματος ενός κουμπιού. Στη συνέχεια, η θέση του εντοπίζεται μέσω GPS.

Επίσης, διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα, η οποία μπορεί να τραβήξει βίντεο διάρκειας μισής ώρας. Το κόστος του θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 δολαρίων, και η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη στο στάδιο διαπραγματεύσεων για την έναρξη της παραγωγής του. Εκτιμάται ότι κατά τα μέσα του έτους θα είναι έτοιμο το πρωτότυπο και σύντομα θα ξεκινήσει η παραγωγή του.

Καταλύτης στην όλη υπόθεση, με αποτέλεσμα την έναρξη της αναζήτησης τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας σε βάρος των γυναικών, ήταν ο ομαδικός βιασμός και θάνατος μίας 23χρονης φοιτήτριας στο Νέο Δελχί, που είχε ως αποτέλεσμα κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα, με αίτημα τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων σχετικά με βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Σε άλλα πρόσφατα περιστατικά, βιάστηκε μία 29χρονη στο Γκουρντασπούρ, βρέθηκε νεκρή μία 21χρονη σε προάστιο της πρωτεύουσας (θεωρείται πως είχε πέσει επίσης θύμα σεξουαλικής κακοποίησης) και ένα επτάχρονο κορίτσι βιάστηκε στην τουαλέτα ενός σχολείου στη Γκόα.

TAGS