Τρεις εβδομάδες στοχευμένων γαλλικών κτυπημάτων στο βόρειο Μάλι έχουν οδηγήσει τον ανταρτικό στρατό των ισλαμιστών σε «αποδιοργάνωση», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Λεντριάν έκανε λόγο για «καμπή» στη γαλλική επέμβαση στη χώρα της δυτικής Αφρικής, καθώς οι ισλαμιστές φαίνεται να έχουν χάσει τη στρατιωτική συνοχή τους.

Οι δηλώσεις του έγιναν τη στιγμή που οι γαλλικές δυνάμεις εδραιώνουν τον έλεγχο τους στο Κίνταλ, την τελευταία μεγάλη πόλη η οποία κατεχόταν από τις δυνάμεις των ισλαμιστών.

Η Γαλλία έχει δηλώσει έτοιμη να παραδώσει τον έλεγχο των πόλεων τις οποίες έχει καταλάβει στην πολυεθνική δυτικοαφρικανική δύναμη, η οποία ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στο Μάλι.

Η δύναμη αυτή θα αναλάβει τις περαιτέρω εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην έρημο και στις ορεινές εκτάσεις του βορείου τμήματος της χώρας.

Ο Λεντριάν σημείωσε ωστόσο ότι «η μάχη δεν έχει ολοκληρωθεί», ενώ πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα εκφραζόταν θετικά για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Μάλι.

Εξάλλου, η δυνατή αμμοθύελλα η οποία είχε αναστείλει την προέλαση του γαλλικού στρατού στο εσωτερικό του Κίνταλ την Τετάρτη, έχει αρχίσει να υποχωρεί και οι γαλλικές δυνάμεις αναμένεται σύντομα να αναπτυχθούν πλήρως στην πόλη.

TAGS