Διαβεβαιώσεις ότι η θέση του για την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει έδωσε ο υποψήφιος για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, πρώην γερουσιαστής και βετεράνος του Βιετνάμ Τσακ Χέιγκελ, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην επιτροπή της Γερουσίας η οποία πρόκειται να εγκρίνει το διορισμό του.

«Καμία ψήφος ή δήλωση δεν ορίζει εμένα ή τις θέσεις μου ή τη σταδιοδρομία μου», υπογράμμισε σε δήλωση που διάβασε στην επιτροπή.

Ο Χέιγκελ αναφερόταν στη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί σε μέλη του Κογκρέσου σχετικά με παλιότερες δηλώσεις του που είχαν χαρακτηριστεί επικριτικές για το Ισραήλ, άλλες μάλλον επιεικείς για το Ιράν και άλλες ομοφοβικές. Ήταν η πρώτη φορά που υπερασπίστηκε δημόσια τις θέσεις του από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας.

Αν επιλεγώ, επισήμανε ακόμη, «θα επικεντρωθώ στο πώς θα διασφαλίσω ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα είναι αλήθεια προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο».

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικά ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί κατά τη θητεία του, σε αντικατάσταση του Λίο Πανέτα (που είχε εκδηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει), ο Χέιγκελ εστίασε την προσοχή του στο Αφγανιστάν και στο Ιράν.

Ο υποψήφιος υπουργός δήλωσε ότι υποστηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ για τη μη απόκτηση πυρηνικών από το Ιράν και κινήθηκε στην γραμμή του προέδρου περί της αποτελεσματικότητας του μείγματος κυρώσεων και διεθνούς διπλωματικής πίεσης. Ωστόσο δεν απέκλεισε μία στρατιωτική επέμβαση, όπως επίσης είναι η επίσημη γραμμή των ΗΠΑ: «Η πολιτική μου είναι η πρόληψη, όχι η συγκράτηση-και ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησής μας».

Για το Αφγανιστάν είπε ότι, σε περίπτωση που μείνουν στρατεύματα μετά το 2014, όταν θα έχει τελειώσει η κύρια αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων, πρέπει να προστατευτούν από διώξεις.

Αυτό είναι, για την ώρα, ένα από τα σημεία διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και πρόκειται για ζήτημα από το οποίο θα εξαρτηθεί και η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα για τον αριθμό των στρατιωτών που θα μείνουν μετά από το 2014. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ομοφυλόφιλους στο στρατό, ο Χέιγκελ υπερασπίστηκε την κατάργηση της πολιτικής «don’t ask, don’t tell» όπως και την πρόσφατη απόφαση που επιτρέπει στις γυναίκες να υπηρετούν στην πρώτη γραμμή.

Παρά τις αντιρρήσεις για τις θέσεις του και τουλάχιστον έξι αρνητικές ψήφους που έχουν προαναγγελθεί, ο διορισμός του Χέιγκελ φαίνεται ότι θα εγκριθεί από τη Γερουσία. Θα είναι ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στο υπουργικό συμβούλιο του Ομπάμα και ταυτόχρονα ο πρώτος παρασημοφορημένος αξιωματικός του Βιετνάμ ο οποίος θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.