Η εφημερίδα El Pais αποκάλυψε τα «μυστικά βιβλία» του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας στα οποία, όπως υποστηρίζει, καταγράφονταν για περίπου 20 χρόνια παράνομες «δωρεές» επιχειρήσεων προς τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Πρόκειται για έναν χορό εκατομμυρίων ευρώ, με τις μίζες και τη διαφθορά να «αγγίζουν», κατά την εφημερίδα, υψηλόβαθμα στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον νυν πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Τα έγγραφα προέρχονται από το αρχείο του πρώην αρχιταμία του Λαϊκού Κόμματος, τουΛουίς Μπάρθενας. Αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός δαιδαλώδους παράνομου μηχανισμού, μέσω του οποίου διοχετεύονταν «χορηγίες» από εταιρείες, ως επί το πλείστον κατασκευαστικές, τόσο στο κόμμα όσο και σε φυσικά πρόσωπα. Τα προφανή πολιτικά ανταλλάγματα, τονίζει η El Pais, πρέπει να διερευνηθούν από την ισπανική Δικαιοσύνη.
 
Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την δημόσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, αλλά μόνο με τις ιδιωτικές δωρεές γνωστών επιχειρηματιών και των επιχειρήσεών τους. Αφορούν στην περίοδο μεταξύ 1990 και 2008, με εξαίρεση τέσσερα έτη ( 1993, 1994, 1995 και 1996 ) και περιλαμβάνουν ημερομηνίες, συγκεκριμένα ονόματα καταθετών και ακριβή ποσά.
 
Ο Ραχόι αρχίζει να εμφανίζεται στις εγγραφές το 1997 με εξαμηνιαίες πληρωμές που εκτείνονται μέχρι και το 2008 (κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που ο στενότατος συνεργάτης του, ο Μπάρθενας, διορίστηκε ταμίας του κόμματος) κι αντιστοιχούν σε 2.100.000 πεσέτες, οι οποίες από το 2002 γίνονται το ισοδύναμό τους σε ευρώ (δηλαδή 12.600 ευρώ ανά εξάμηνο ή 6.300 ευρώ ανά τρίμηνο), χωρίς ποτέ να μεταβάλλεται το ετήσιο ποσό των 25.200 ευρώ.

Ο Ραχόι δηλαδή πληρωνόταν επί 11 συναπτά έτη με το ποσό αυτό, που προερχόταν εξολοκλήρου από χορηγίες.  Επίσης, κάποιες πληρωμές των πρώτων μηνών του 1990 και δύο μηνών του 1997 φέρουν τα αρχικά «J.M.» (δηλαδή «Χ.Μ.»), που η εφημερίδα θεωρεί πως είναι σαφής αναφορά στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.  
 
Ανάμεσα σε αυτούς που φέρεται να εχουν προβεί σε «γενναίες» χορηγίες όλα αυτά τα χρόνια είναι ο Αλφόνσο Γκαρθία Ποζουέλο, ιδρυτής της κατασκευαστικής εταιρείαςConstructora Hispánica, το μέλος του Λαϊκού Κόμματος με καταγωγή από τη Βαλένθια,Χουάν Κοτίνο καθώς και ο Πάμπλο Κρέσπο, το «δεξί χέρι» του ισπανού επιχειρηματίαΦρανσίσκο Κορέα, κεντρικού προσώπου στο σκάνδαλο Gürtel.