Μείωση του ποσοστού της σκιώδους οικονομίας την περίοδο 2011-2012, στις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό, καταγράφηκε στη Βουλγαρία, δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Επιστημών του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας της Σόφιας, Αλεξάντερ Στογιάνοφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Ο ίδιος τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης της σκιώδους οικονομίας στη Βουλγαρία διαμορφώνεται στο 30% και οι δράσεις που υλοποιούνται για τον περιορισμό του μεριδίου της “γκρίζας” οικονομίας από τους αρμόδιους φορείς, έχουν, ήδη, ''χειροπιαστά'' αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το Κέντρο, την ίδια περίοδο, καταγράφηκε βελτίωση του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς, ενισχύθηκε η επιχειρηματική πρωτοβουλία και ο ανταγωνισμός και αντιμετωπίστηκαν φαινόμενα διαφθοράς που εκτιμάται ότι θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά.

Αναφερόμενος στην ανταγωνιστικότητα της βουλγαρικής οικονομίας, ο κ. Στογιάνοφ τόνισε πως αυτή βασίζεται, μεταξύ άλλων, σε παραμέτρους όπως η δημοσιονομική σταθερότητα, το εργατικό κόστος και το κόστος παραγωγής και πρόσθεσε πως η οικονομική αβεβαιότητα στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης, οι αδυναμίες στην αγορά εργασίας και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο ενδέχεται να “υπονομεύσουν” τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Τσάνοφ, αναλυτής του Κέντρου, τόνισε ότι το επίπεδο της ανεργίας αυξάνεται, καθώς οι περισσότεροι εργοδότες αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση προχωρώντας σε απολύσεις εργαζομένων, ιδίως όσων απασχολούνταν με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Το 2012, πρόσθεσε, το μερίδιο των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση ήταν μόλις 3%, το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας.