Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν σήμερα στο βορειοδυτικό Πακιστάν σε επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο τη σιιτική κοινότητα, μια από τις φονικότερες επιθέσεις θρησκευτικής βίας στη χώρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.
Ο καμικάζι που έφθασε με μοτοσικλέτα, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε ένα στενό δρόμο της πόλης Χανγκού όπου βρίσκονται δύο τεμένη, ένα σιιτικό και ένα σουνιτικό, τη στιγμή που οι πιστοί αναχωρούσαν από εκεί μετά τη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Χανγκού, κοντά στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, όπου έχουν τα προπύργιά τους οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα. "Ήταν επίθεση αυτοκτονίας εναντίον σιιτών αλλά σουνίτες επίσης περιλαμβάνονται στα θύματα καθώς ένα (σουνιτικό) τζαμί και μικρά καταστήματά τους βρίσκονται πολύ κοντά", είπε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Μουχάμαντ Σαΐντ.

"Τουλάχιστον 19 σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν. Βρήκαμε το κεφάλι του καμικάζι που έφθασε στο σημείο με μηχανάκι", πρόσθεσε. Πολύ μικρή απόσταση χωρίζει τα δύο τεμένη και την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη οι σιίτες έβγαιναν από το δικό τους τζαμί μετά την εβδομαδιαία προσευχή και οι σουνίτες έφθαναν στο δικό τους τζαμί για να προσευχηθούν, είπε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ιμτιάζ Σαχ. Πυροτεχνουργός της τοπικής αστυνομίας είπε ότι τουλάχιστον επτά κιλά εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν στη βόμβα αυτή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το σημείο της επίθεσης, με αρκετά καταστήματα κατεστραμμένα από την έκρηξη. Ο πρωθυπουργός Ράζα Περβέζ Άσραφ καταδίκασε την επίθεση. Η πόλη Χανγκού και τα περίχωρά της πλήττονται από τη θρησκευτική βία μεταξύ της σουνιτικής και της σιιτικής κοινότητας. Η πόλη απέχει λίγα χιλιόμετρα από την τοποθεσία Παρατσινάρ, όπου ζει μεγάλη σιιτική κοινότητα, την οποία σκληροπυρηνικές σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις θεωρούν αιρετική και εναντίον της επί χρόνια πραγματοποιούν επιθέσεις.

Οι επιθέσεις σουνιτών εξτρεμιστών εναντίον σιιτών έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στο Πακιστάν. Ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις όπως το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν (ΤΤΡ) και Λασκάρ-ι-Ζάνγκβι (LeJ) που δρουν κυρίως στο βορειοδυτικό Πακιστάν θεωρούνται ύποπτες για τις αντισιιτικές αυτές επιθέσεις.

Στις 9 Ιανουαρίου μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας μέσα και έξω από λέσχη μπιλιάρδου είχε σκοτώσει 92 σιίτες στην Κουέτα, την πρωτεύουσα του νοτιοδυτικού κρατιδίου Μπαλουτσιστάν. Ήταν η πιο αιματηρή επίθεση εναντίον της κοινότητας αυτής στη χώρα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), τουλάχιστον 400 σιίτες σκοτώθηκαν στο Πακιστάν το 2012, "την πιο αιματηρή χρονιά" για την κοινότητα αυτή στην ιστορία της χώρας.

Μετά την επίθεση στην Κουέτα η οργάνωση αυτή προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλε την "αδιαφορία και τη χαλαρότητα των αρχών" κυρίως του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας απέναντι στην "ωμή σφαγή της σιιτικής κοινότητας".