Ο αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες δημοσιοποίησε τους φακέλους περιπτώσεων παιδεραστίας, στις οποίες εμπλέκονται σχεδόν 100 ιερωμένοι, και ανακοίνωσε ότι ο προκάτοχός του, ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι, απαλλάχθηκε από τα διοικητικά και δημόσια καθήκοντά του στην ιεραρχία της εκκλησίας.  
Οι φάκελοι δημοσιοποιούνται σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 2007. Στους 124 φακέλους που δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της αρχιεπισκοπής, 82 περιέχουν πληροφορίες για υποθέσεις παιδεραστίας. Ο αρχιεπίσκοπος Ζοσέ Γκόμεζ, δήλωσε ότι ο καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι, που ήταν αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες μέχρι το 2011, «δεν θα έχει πλέον διοικητικές ή δημόσιες ευθύνες», ενώ ο πρώην βασικός σύμβουλός του για θέματα που σχετίζονται με σεξουαλική παρενόχληση, Τόμας Κέρι, είχε παραιτηθεί, ενώ ήταν περιφερειακός επίσκοπος.  

«Οι κακοποιήσεις αυτές χρονολογούνται δεκάδες χρόνια πριν. Ωστόσο, αυτό δεν τις κάνει λιγότερο σοβαρές» σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος Γκόμεζ στην ιστοσελίδα. «Η ανάγνωση των εγγράφων αυτών προκαλεί πόνο και αποτροπιασμό. Η συμπεριφορά που περιγράφεται στους φακέλους αυτούς είναι αποκρουστική, σατανική. Δεν υπάρχει συγχώρεση, δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτό που συνέβη στα παιδιά αυτά.

Οι εμπλεκόμενοι ιερείς είχαν καθήκον να είναι οι πνευματικοί πατέρες των παιδιών αυτών και αμάρτησαν» προσθέτει ο Γκόμεζ επισημαίνοντας ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σήμερα αυτές τις φοβερές αδυναμίες».  
Ωστόσο, για το δίκτυο των επιζήσαντων κακοποιημένων ατόμων από τους ιερείς (Snap), η απαλλαγή του Ρότζερ Μαχόνι από τα καθήκοντά του είναι «μόλις ένα μικρό καθυστερημένο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».  

«Το μάθημα για τα μέλη της Καθολικής Εκκλησίας είναι εδώ σαφές: αν πετυχαίνετε να συγκαλύπτετε τα κακουργήματά σας, μπορείτε να διατηρείτε τη θέση σας. Αν, ωστόσο, δεν το πετύχετε, υπάρχει ένας εξαιρετικά μικρός κίνδυνος να κληθείτε να πληρώσετε κάποιες ελαφρές συνέπειες» γράφει σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κλόχεσι, διευθυντής της Snap. Η εκκλησία επί τρία χρόνια προσπαθούσε να αποσιωπήσει έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 μέχρι σήμερα, γεγονός που δείχνει ότι επιχείρησε να εμποδίσει τις έρευνες της αστυνομίας, οι οποίες διενεργούνται μετά τις κατηγορίες για κακοποιήσεις, όπως γράφουν οι «Los Angeles Times».  

Σε ένα από τα έγγραφα περιλαμβάνεται επιστολή του 1980, του ιερέα Τόμας Κέρι, ο οποίος διετέλεσε σύμβουλος του Μαχόνι και επρόκειτο να γίνει επίσκοπος στη Σάντα Μπάρμπαρα, αλλά τώρα έχει παραιτηθεί από τη θέση αυτή. Στις αρχές του Ιανουαρίου, η Δικαιοσύνη είχε δώσει εντολή στην Καθολική Εκκλησία του Λος Άντζελες να δημοσιοποιήσει την ταυτότητα των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της εκκλησίας που κατηγορούνται για παιδεραστία, μια απόφαση για την οποία εξέφρασαν ικανοποίηση οι συνήγοροι των θυμάτων.  

Η αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες είχε δεσμευτεί να υπακούσει στην εντολή της δικαστού Έμιλι Ελίας, που είχε ακυρώσει προηγούμενη δικαστική απόφαση. Το 2011, ο δικαστής Ντικράν Τεβριζιάν διαφώνησε με τη δημοσιοποίηση ονομάτων υψηλόβαθμων καθολικών ιερωμένων, φοβούμενος ότι οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν κατά της εκκλησίας. Η αρχιεπισκοπή του Λος Άντζελες, η μεγαλύτερη των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ότι «οι περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί» σε μια έκθεση που τιτλοφορείται «Αναφορά στον λαό του Θεού».  

Πάντως, τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία σε πολλές χώρες είναι αντιμέτωπη με το σκάνδαλο των παιδεραστών ιερωμένων, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ένας στους τέσσερις Αμερικανούς δηλώνει καθολικός.