Για προγραμματισμένη συνάντηση του ηγέτη της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας Μοάζ ΑλΚατίμπ με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και τον διεθνή μεσολαβητή του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι στο Μόναχο το Σάββατο, με αντικείμενο την πολιτική μετάβαση στη Συρία, κάνουν λόγο πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ, ωστόσο, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, ο ρώσος αξιωματούχος σημειώνει ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόσθεση τέτοιας συνάντησης στο πρόγραμμα του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η αποδοχή από πλευράς ΑλΚατίμπ να συμμετάσχει ακόμη και σε συζητήσεις με εκπροσώπους του συριακού καθεστώτος, χωρίς να έχει προηγηθεί η απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσανταπό την προεδρία της χώρας, έχει δημιουργήσει πάντως σοβαρότατους τριγμούς στο εσωτερικό της συριακής αντιπολίτευσης.

Η άρση του συγκεκριμένου όρου φαίνεται ότι αποτέλεσε προϋποθεση για τη σύγκληση της τετραμερούς συνάντησης, καθώς μέχρι σήμερα η συριακή αντιπολίτευση δεν δεχόταν καμιάς μορφής διάλογο με το καθεστώς πριν την απομάκρυνση του Άσαντ.

Πρόκειται πιθανότατα για απαίτηση της Μόσχας, η οποία διατηρεί δεσμούς με το συριακό καθεστώς.