Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου.
Χιλιάδες αντίπαλοι του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι απαιτούν την ανατροπή του, στο φόντο των αιματηρών επεισοδίων τα οποία σημάδεψαν την δεύτερη επέτειο από την επέτειο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ από τις 25 Ιανουαρίου.

Διαδηλωτές χαρακτηρίζουν το Μόρσι «εχθρό του Θεού», ενώ δηλώνουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, «έτοιμοι να πεθάνουν» όπως εκείνοι οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στις πρόσφατες συγκρούσεις.
Στις συγκρούσεις για την επέτειο των δύο ετών από την εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 50 άνθρωποι.

Η επιβολή από τον πρόεδρο Μόρσι κατάστασης έκτακτης ανάγκης και μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε τρεις πόλεις οι οποίες βρίσκονται στο κανάλι του Σουέζ όξυνε ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.
Στο Πορτ Σάιντ άνδρες με μαύρα πουκάμισα διέτρεξαν τους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα και υψώνοντας τις γροθιές τους.

Διαδηλώσεις διεξάγονται και στην Αλεξάνδρεια, την Ισμαϊλίγια και το Κάιρο, όπου οι διαδηλωτές αναμένεται να καταλήξουν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία στηρίζει τον πρόεδρο Μόρσι, έχει αποτρέψει τα μέλη της από την διοργάνωση αντιδιαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας διεξάγονται παρά την πυροσβεστική μεσολαβητική παρέμβαση του ισλαμιστή διανοητή σεΐχη Αχμέντ Αλ Ταγιέμπ, επικεφαλής του ισλαμικού πανεπιστημίου και τζαμιού Αζάρ, την Πέμπτη.

Στη συνάντηση την οποία συγκάλεσε ο σεΐχης, στελέχη της Αδελφότητας και της κοσμικής αντιπολίτευσης συνυπέγραψαν κείμενο καταδίκης της βίας. Η αντιπολίτευση δηλώνει ωστόσο ότι δεν δεσμεύθηκε σε αποχή από μαζικές διαμαρτυρίες.
Για «ανατροπή του καθεστώτος με ειρηνικά μέσα, όπως έγινε και με το καθεστώς Μουμπάρακ» έκανε λόγο σε μήνυμά του στο Twitter το ηγετικό στέλεχος της κοσμικής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι.

Σε «αγώνα για την επίτευξη των στόχων της επανάστασης του Ιανουαρίου, για το ψωμί, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη» κάλεσε και ο αριστερός νασερικός ηγέτης Χαμντίν Σαμπάχι, ζητώντας παράλληλα άρση των έκτακτων μέτρων, σταμάτημα της αιματοχυσίας και προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπευθύνων για το θάνατο των διαδηλωτών.