Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ επικρίνει την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος όσον αφορά την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Τάγκες-Αντσάιγκερ, σημειώνοντας ότι ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπερεκτιμάει τις δυνάμεις της χώρας του.

«Ο χειρισμός του είναι επικίνδυνος καθώς βαίνει προς την κατεύθυνση μιας αποσύνθεσης», σημειώνει ο πρώην καγκελάριος στην ελβετική εφημερίδα.

Στις 23 Ιανουαρίου ο βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε υπό τις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών για τη διοργάνωση ως τα τέλη του 2017 ενός δημοψηφίσματος που θα κρίνει την παραμονή -ή μη- της Βρετανίας στην ΕΕ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κόλπους των ευρωπαίων εταίρων του.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας προσάπτει στον Κάμερον ότι προσφέρει επιχειρήματα στις λαϊκίστικες ομάδες της δεξιάς και ότι τροφοδοτεί τον εθνικισμό. «Αναμένω ότι η βαυαρική πτέρυγα του CSU θα ακολουθήσει σύντομα κατά βήμα την κίνηση αυτή», σημείωσε, προβλέποντας ότι η πτέρυγα αυτή της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης θα επικαλεστεί το διάβημα του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός υπερεκτιμάει υπερβολικά τις δυνάμεις της χώρας του, συνέχισε ο Σρέντερ, ο οποίος επισήμανε ότι στη Βρετανία η βιομηχανία συμβάλλει κατά το 10% ή στο μέγιστο κατά το 11% του ΑΕΠ, έναντι ποσοστού 23% στη Γερμανία.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον ηγείται μιας χώρας που βίωσε μια βιομηχανική παρακμή. Κρίνω λοιπόν ότι λίγη περισσότερη μετριοφροσύνη θα ήταν επομένως πιο ταιριαστή» υποστήριξε ο πρώην καγκελάριος.