Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σε έκθεσή της «μια εικοσαριά» εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων από το στρατό του Μαλί στις βόρειες περιοχές της χώρας και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για μια αεροπορική επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε αμάχους στις 11 Ιανουαρίου, κατά την πρώτη ημέρα της γαλλικής επέμβασης.

«Είναι απολύτως επιτακτικό η Γαλλία και το Μαλί να αρχίσουν μια έρευνα για να προσδιοριστεί ποιος πραγματοποίησε αυτή την αεροπορική επίθεση» με στόχο την πόλη Κόνα (κεντρικό Μαλί) που είχε προκαλέσει το θάνατο πέντε αμάχων —μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα τρία μικρά παιδιά της— στην αρχή της επίθεσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκαετάν Μοοτόο.

«Τα αποτελέσματα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα στο σύνολό τους ώστε να καταστεί δυνατό να προσδιοριστεί αν υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τη μκο, γάλλοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως "δεν πραγματοποίησαν" πλήγμα στην Κόνα το πρωί της 11ης Ιανουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει εξάλλου πως συγκέντρωσε μαρτυρίες που δείχνουν πως στις 10 Ιανουαρίου, δηλαδή την παραμονή της γαλλικής επέμβασης, «ο στρατός του Μαλί συνέλαβε και εκτέλεσε με εξωδικαστικό τρόπο περισσότερους από μια εικοσαριά αμάχους», κυρίως στη Σεβαρέ (κεντρικό Μαλί).

Και σ' αυτή την περίπτωση «οι αρχές πρέπει να αρχίσουν αμέσως μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα για όλες τις περιπτώσεις εξωδικαστικών εκτελέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις και να αναστείλουν τη συμμετοχή οποιουδήποτε μέλους του προσωπικού ασφαλείας είναι ύποπτο για ανάμιξη σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτιμά η ΜΚΟ, η οποία εκφράζει επίσης ανησυχίες για «εξαφανίσεις» προσώπων που οφείλονται στο στρατό του Μαλί.

Η Αμνηστία, η έκθεση της οποίας συντάχθηκε έπειτα από μια έρευνα δέκα ημερών στις πόλεις Σεγκού, Σεβαρέ, Νιόνο, Κόνα και Ντιαμπάλι, κάνει επίσης λόγο για «κατηγορίες για αυθαίρετες και εσκεμμένες ανθρωποκτονίες» από την πλευρά των ένοπλων ισλαμιστικών οργανώσεων, κυρίως εκτελέσεις αιχμαλωτισμένων στρατιωτών.

Αυτές οι ένοπλες οργανώσεις εκτέλεσαν έτσι στις 14 Ιανουαρίου στο Ντιαμπάλι πέντε τραυματισμένους στρατιώτες του Μαλί, καθώς κι έναν άμαχο, σύμφωνα με την έκθεση.