Ολα τα προβλήματα στα Βαλκάνια θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο συμφώνησαν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Βελιγράδι. Ιδιαίτερα για το Κόσοβο, ο κ. Ντάτσιτς επιβεβαίωσε την αφοσίωση στη διαδικασία του διαλόγου ενώ κάλεσε και την Τουρκία «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, όταν πρόκειται για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου».

Ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στη σερβική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επικείμενη επίσκεψη-την ερχόμενη Δευτέρα-στην Κωνσταντινούπολη του προέδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε καταλυτικό το ρόλο της Σερβίας για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις σχέσεις Βελιγραδίου-Άγκυρας.

Οι κκ Ντάτσιτς και Νταβούτογλου επιβεβαίωσαν ότι μέσα στο 2013 θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι κοινή διακυβερνητική σύνοδος των δύο χωρών. Πριν από τη συνάντηση με τον κ Ντάστιτς ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβαν Μίρκιτς. Στη συνάντηση αυτή οι δύο υπουργοί συμπέραναν ότι η συνεργασία Σερβίας - Τουρκίας αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.