Η γενική εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) επιδοκίμασε την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των γενικών εισαγγελέων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Σερβίας ως δείγμα διάθεσης συνεργασίας.

Συγκεκριμένα προβλέπει την ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων και πληροφοριών σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Το πρωτόκολλο έχει στόχο να διευκολύνει τη συνεργασία των γενικών εισαγγελιών των δύο χωρών, ώστε να οδηγηθούν οι δράστες σοβαρών εγκλημάτων στη δικαιοσύνη και αποτελεί σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των γενικών εισαγγελιών είναι σημαντική για τα θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα οποία επιζητούν δικαιοσύνη και επανόρθωση για τα δεινά που υπέστησαν, τονίζεται σε ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας του ICTY.

Αν εφαρμοστεί σωστά, το πρωτόκολλο θα προσφέρει πρακτικές λύσεις σε προβλήματα, όπως οι παράλληλες έρευνες στις δύο χώρες και θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της καθυστέρησης εκδίκασης υποθέσεων στη Βοσνία, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το πρωτόκολλο που υπέγραψαν στις Βρυξέλλες ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς και η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, Γιαντράνκα Λόκμιτς- Μισιράτσα χαιρέτισε και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.

«Η υπογραφή του πρωτοκόλλου αποτελεί μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Φούλε σε μήνυμά του στο Twitter.

Το πρωτόκολλο υπεγράφη στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, Πιερ Μίρελ και του γενικού εισαγγελέα του ICTY, Σερζ Μπράμερτς.