Συνολικά 591 κρατούμενοι πέθαναν το 2012 στις φυλακές της Βενεζουέλας, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ των πιο βίαιων στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο για τις Φυλακές της Βενεζουέλας (OVP).

Το παρατηρητήριο σημειώνει ότι πρόκειται για αριθμό ρεκόρ ακόμη και για τα δεδομένα της χώρας, στην οποία πριν από μερικές ημέρες 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε μια νέα εξέγερση κρατουμένων.

Στις 34 φυλακές της Βενεζουέλας, η οποία έχει περίπου 29 εκατομμύρια κατοίκους, 591 άνθρωποι πέθαναν το 2012 και 1.132 τραυματίστηκαν έναντι 560 θανάτων και 1.457 τραυματισμών που είχαν καταγραφεί το 2011.

Τα τελευταία 14 χρόνια, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στις φυλακές της χώρας ανέρχεται σε 5.657 και των τραυματιών σε 15.592.

Το 2011, έπειτα από μια ένατη εξέγερση κρατουμένων, η κυβέρνηση ίδρυσε το υπουργείο Σωφρονιστικών Υποθέσεων, για να δώσει ένα τέλος στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις αυτού του είδους. Επίσης κατήρτισε σχέδια για την κατασκευή κι άλλων σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

Το OVP στηρίζει τους απολογισμούς του στις καταγγελίες κρατουμένων και των οικογενειών τους, απολογισμούς των δημοσιογράφων και εκθέσεις των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεσή του, οι φυλακές στη Βενεζουέλα, τις οποίες λυμαίνονται τοπικές συμμορίες εγκληματιών και οι οποίες μαστίζονται από την διαφθορά των υπαλλήλων, έχουν 48.262 κρατούμενους έναντι 16.539 που δύνανται να στεγάσουν, δηλαδή ο συνωστισμός έχει φτάσει στο κρίσιμο ποσοστό του 192%.

Στην φυλακή του Τοκορόν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, το ποσοστό αυτό φτάνει στο επίπεδο ρεκόρ του 520%.

Το παρατηρητήριο επισημαίνει ότι το 62% των κρατουμένων δεν έχει ακόμη δικαστεί και ότι υπολογίζεται ότι υπάρχει ένας φρουρός ανά 100 φυλακισμένους, ενώ οι διεθνείς προδιαγραφές προβλέπουν έναν ανά 10.

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής γίνεται μόλις μία εβδομάδα έπειτα από μια νέα ιδιαίτερα φονική εξέγερση, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας φρουρός κι ένας ιερέας, στην φυλακή της Ουριμπάνα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Επίσης στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) χαρακτήρισε τις φυλακές στη Βενεζουέλα «τις πιο βίαιες στην Λατινική Αμερική».