Ούγγρος ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε δίκη περί άρνησης του Ολοκαυτώματος καταδικάστηκε σήμερα σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι δικαστές του επέβαλαν επίσης να επισκεφθεί το Άουσβιτς-Μπιρκενάου ή κάποιο άλλο μνημείο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Εβραίων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το δικαστήριο της Βουδαπέστης αποφάνθηκε επίσης ότι μετά από την επίσκεψη αυτή θα πρέπει να συντάξει έκθεση στην οποία θα περιγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι ο άνδρας έχει την επιλογή να επισκεφθεί το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Βουδαπέστη, το άλλοτε στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου (νότια Πολωνία) ή το Μουσείο Γιαντ Βασσέμ στην Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη του είδους αυτού με βάση νόμο ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2010 και ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία.

Από τον Φεβρουάριο του 2010 η άρνηση του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς δημόσια επισύρει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Στον καταδικασθέντα, 42 ετών, ειδικό στην πληροφορική, απαγορεύτηκε επίσης η συμμετοχή σε δημόσιες συγκεντρώσεις και σε πολιτικά γεγονότα.

Στη διάρκεια μιας δημόσιας συνάθροισης στη Βουδαπέστη το 2011, ο άνδρας είχε σηκώσει ένα πλακάτ με το σύνθημα στα εβραϊκά: «δεν έγινε Ολοκαύτωμα».

Το πανό αυτό ήταν ορατό για περίπου 15 λεπτά και κατόπιν επενέβη η αστυνομία της Βουδαπέστης.

Εξάλλου, μετά την ανάδειξη της κυβέρνησης του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, τον Απρίλιο του 2010, το κοινοβούλιο έχει εγκρίνει νόμο ο οποίος απαγορεύει τη δημόσια άρνηση εγκλημάτων της εποχής του «υπαρκτού σοσιαλισμού», τα οποία οι νομοθέτες χαρακτηρίζουν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, το 2012 τα περιστατικά αντισημιτισμού στην Ουγγαρία πολλαπλασιάστηκαν.

Ο τιμημένος με Νόμπελ Ειρήνης επιζών του Ολοκαυτώματος Έλι Βίζελ επέστρεψε ένα παράσημο που τού έχει απονεμηθεί στη Βουδαπέστη, σε έμπρακτη διαμαρτυρία για την επανένταξη στην ουγγρική κοινωνία πρώην ναζιστών της περιόδου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.