Ο καμικάζι που πραγματοποίησε την επίθεση την Παρασκευή εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα ήταν πρώην απεργός πείνας και στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε ένοπλες επιθέσεις, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ο Ετζεβίτ Σανλί, 40 ετών, ήταν σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές μέλος του ακροαριστερού κινήματος DHKP-C.

Πυροδότησε τα εκρηκτικά μέσα σε φυλάκιο στον περίβολο της πρεσβείας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί και ένας Τούρκος φρουρός ασφαλείας, ενώ μια δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ο καμικάζι είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί με την κατηγορία της «τρομοκρατίας» για την επίθεση με ρουκέτα εναντίον στρατιωτικής εγκατάστασης το 1997.

Απελευθερώθηκε το 2001, μετά την ομαδική απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές που έληξε με την αιματηρή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Περίπου 20 κρατούμενοι, μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C) έχασαν τη ζωή τους.

Το κίνημα αυτό έχει χαρακτηριστεί από την Τουρκία και άλλες χώρες τρομοκρατική οργάνωση και ευθύνεται για πολλές βίαιες πράξεις στην Τουρκία από τα τέλη της δεκαετίας του '70.

Ο καμικάζι υπέφερε από το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff, μια νευρολογική νόσο που εμφανίζεται συχνά στους κρατούμενους απεργούς πείνας και για τον λόγο αυτό επελέγη για την επίθεση αυτοκτονίας, επειδή «οι μέρες του ήταν μετρημένες», υποστηρίζουν οι εφημερίδες Milliyet και Vatan.