Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το Σάββατο ο Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο ότι, ούτε ο ίδιος ούτε το Λαϊκό Κόμμα έχουν καμία σχέση με τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais περί «χρηματοδοτήσεων» από επιχειρηματίες.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί: «Αυτή η υπόθεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή μας από το να διαχειριστούμε την κρίση» είπε.

Ο Ραχόι διαβεβαίωσε ότι δεν αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική «για να βγάλει λεφτά». Είπε μάλιστα ότι με την ενασχόληση του αυτή «έχασε λεφτά αλλά διαπίστωσε ότι τα χρήματα δεν είναι το παν» για τον ίδιο.

Την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα Ελ Παΐς ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι διαθέτει απόρρητα έγγραφα που καταγράφουν μυστικές πληρωμές σε ηγετικά στελέχη του PP, περιλαμβανομένου και του Ραχόι, από το 1990 ως το 2009.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα ο Ραχόι φαίνεται πως λάβανε 25.200 ευρώ σε ετήσια βάση επί 11 χρόνια, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2011, ενώ τρεις προηγούμενοι ηγέτες λάμβαναν παρόμοια ποσά. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι χρήματα λάμβαναν η γενική γραμματέας του κόμματος Ντολόρες ντε Κοσπέδαλ όπως και οι δύο προηγούμενοι γενικοί γραμματείς ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Λουίς Μπάρσενας.

Οι δηλώσεις του Ραχόι έγιναν ενώπιον ηγετικών στελεχών του PP που συγκεντρώθηκαν σήμερα εκτάκτως για να συζητήσουν τις καταγγελίες αυτές.