Τον ερχομό της άνοιξης προέβλεψε ο περίφημος Πανξατόνι Φιλ, η διασημότερη μαρμότα του κόσμου. Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου χιλιάδες άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο, ακόμη και από την Αυστραλία ή τη Ρωσία, συρρέουν στη μικρή πόλη Πανξατόνι της Πενσιλβάνιας για να παρακολουθήσουν μια, αν μη τι άλλο ασυνήθιστη, μετεωρολογική πρόβλεψη. Ο Φιλ και η... σκιά του έγιναν διάσημοι ιδίως χάρη στην ταινία «Η μέρα της μαρμότας» όπου πρωταγωνιστούσαν ο Μπιλ Μάρεϊ και η Άντι ΜακΝτάουελ.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, αν η μαρμότα δει τη σκιά της καθώς θα βγαίνει από τη φωλιά, τότε ο χειμώνας θα παραταθεί για άλλες έξι εβδομάδες, με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες.

Φέτος ο Φιλ δεν είδε τη σκιά του, πράγμα που σημαίνει ότι η άνοιξη, τουλάχιστον για τις ΗΠΑ, είναι καθ' οδόν. Το μικρό τρωκτικό μάλιστα δεν δίστασε να επαναλάβει την πρόγνωσή του στο αυτί του προέδρου της Λέσχης της Μαρμότας ο οποίος, για την περίσταση, ήταν ντυμένος με φράκο και ημίψηλο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Πανξατόνι είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, όταν τα λεωφορεία μετέφεραν τους θεατές στο Γκόμπλερς Νομπ, όπου βρίσκεται το «σπίτι» του Φιλ. Λίγες ώρες αργότερα, μετά από μια επίδειξη με πυροτεχνήματα, η μαρμότα ξεμύτισε από τη φωλιά της.