Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε σήμερα από το Μόναχο ότι οι συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και του συριακού καθεστώτος δεν θα οδηγήσουν σε εξεύρεση λύσης στη συριακή κρίση.

"Ορισμένοι λένε ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, όμως αυτός είναι ο λάθος δρόμος. Αυτή δεν είναι λύση", είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια που διεξάγεται στη Γερμανία.

"Αν αύριο γίνουν εκλογές, υπό τον πρόεδρο (Μπασάρ αλ) Άσαντ, ποιος θα εγγυηθεί ότι οι ηγέτες τις αντιπολίτευσης θα μπορούν να είναι υποψήφιοι;" διερωτήθηκε ο Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος θα πρέπει πρώτα "να αναλάβει τις ευθύνες του" για τις σφαγές που έχουν διαπραχθεί στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διασφαλίσει την πρόσβαση των Σύρων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Όπως είπε, η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 175.000 πρόσφυγες και τον Ιανουάριο προώθησε 40.000 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους της Συρίας.

Το συριακό καθεστώς "καταστρέφει την χώρα του" και "ο λαός πεθαίνει ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί", όπως έκανε και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι είπε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία συνιστά μια "αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ" και τόνισε ότι ο Άσαντ "απλώς δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα".