Ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας, που κατά τις τουρκικές αρχές ονομαζόταν Ετζεβίτ Σανλί, είχε πάει στη Γερμανία το 2001 αφού αποφυλακίστηκε από τις τουρκικές φυλακές και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Το αίτημά του απορρίφθηκε επειδή θεωρήθηκε ότι δεν διωκόταν για πολιτικούς λόγους.

Σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, που θα δημοσιευθεί αύριο-Δευτέρα, αναφέρει πως ο δράστης είχε ζήσει για ένα διάστημα στη Γερμανία και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας αυτής τον είχαν χαρακτηρίσει «εξτρεμιστή», επικαλούμενη «ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας».

Ο βομβιστής ήταν γνωστό ότι διατηρούσε δεσμούς με το Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C) που έχει κατηγορηθεί για πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1970. Για το λόγο αυτό το Βερολίνο του ζήτησε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Στη συνέχεια τα ίχνη του Σανλί χάθηκαν και οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν τον αναζήτησαν, θεωρώντας ότι δεν συνιστά απειλή.Σχετικό θέμα: Μέσω Έλλαδας κατέφθασαν από τη Γερμανία οι τρομοκράτες της Άγκυρας