Ο πρόεδρος της Ινδίας Πρανάμπ Μουχερτζί ενέκρινε σήμερα-Κυριακή αυστηροποίηση των ποινών για τους βιαστές. Ο νέος νόμος εγκρίθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση

Μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει από τον ομαδικό βιασμό που οδήγησε στον θάνατο την 23χρονη φοιτήτρια τον περασμένο Δεκέμβριο, πλέον προβλέπεται μέχρι και η θανατική ποινή για τους δράστες.

«Ο πρόεδρος της Ινδίας ενέκρινε το νόμο για εγκλήματα εναντίον των γυναικών. Τίθεται αμέσως σε ισχύ όμως θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του προεδρικού γραφείου.

Η ποινή που επισύρει ο βιασμός είναι τώρα από επτά έως δέκα χρόνια κάθειρξη. Ο νέος νόμος ανεβάζει στα 20 χρόνια, από τα δέκα που είναι σήμερα, την ελάχιστη ποινή για τους μαζικούς βιασμούς, βιασμούς ανηλίκων ή βιασμό από αστυνομικό ή από πρόσωπο που κατέχει θέση εξουσίας έναντι του θύματος.

Οι ποινές κάθειρξης μπορεί να φθάσουν μέχρι ισόβια χωρίς δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Ο νέος νόμος θεωρεί επίσης ως παράνομη πράξη την ηδονοβλεψία και τη σεξουαλική παρενόχληση που μέχρι τώρα δεν διώκονταν.

Μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση πρότεινε την αυστηροποίηση των ποινών έπειτα από το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας, η οποία βιάστηκε με πρωτοφανή αγριότητα στις 16 Δεκεμβρίου πάνω σε ένα λεωφορείο από πολλούς επιτιθέμενους. Πέθανε δεκατρείς ημέρες αργότερα συνεπεία των τραυμάτων της.

TAGS