Παρά τις αναφορές για βανδαλισμούς και καταστροφές χειρογράφων από τους ισλαμιστές που αποχωρούσαν από το Τιμπουκτού στο Μάλι, φαίνεται ότι μεγάλο μέρος του σπάνιου υλικού έχει διασωθεί.

Οι ισλαμιστές έκλεψαν ή κατέστρεψαν «περιορισμένο αριθμό χειρογράφων» ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν που είχε συνεργαστεί στην κατασκευή του κτιρίου που στεγάζει το πολύτιμο αρχαιολογικό υλικό.

Το προσωπικό της βιβλιοθήκης τον ένα περίπου χρόνο της κατάληψης του Τιμπουκτού από τους ισλαμιστές της Ανσάρ αλ Ντίνε κατάφερε να διασφαλίσει τα χειρόγραφα. Οι αναφορές για χιλιάδες καμένα χειρόγραφα ή για λεηλασία του υλικού δεν ευσταθούν, τονίζει το Πανεπιστήμιο.

Στο Τιμπουκτού, ένα μεγάλο εμπορικό και πνευματικό κέντρο από τον 12ο στον 15ο αιώνα, βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες χειρόγραφα επιστημονικών θεμάτων, μερικά από τα οποία είναι μάλιστα 900 ετών.

Στην πόλη βρίσκονται ακόμη μνημεία ιερών προσώπων του κινήματος των σουφί, τα οποία είναι χαρακτηρισμένα σαν μνημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από την UNESCO.

Πηγή: in.gr
TAGS