Για εκατοντάδες ύποπτους ποδοσφαιρικούς αγώνες, στους οποίους εμπλέκονται 425 διαιτητές, παράγοντες ομάδες, ποδοσφαιριστές και άλλα άτομα από 15 χώρες, έκανε λόγο η Europol, σε συνέντευξη τύπου στη Χάγη, αναλύοντας τις ενδείξεις πολύμηνης έρευνας που πραγματοποιεί, σε συνεργασία με πέντε ευρωπαϊκές χώρες.
Στην διάρκειας 18 μηνών έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχουν γίνει ήδη 50 συλλήψεις, οι αστυνομικές αρχές έχουν αποκαλύψει ένα παράνομο δίκτυο με «εγκέφαλο» ένα συνδικάτο του εγκλήματος στην Ασία, όπως αποκάλυψε ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Γουέινραϊτ. «Μιλάμε για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει στην Ευρώπη πάνω στα στημένα παιχνίδια και έχει αποφέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Πιστεύουμε πως αποκαλύψαμε ένα μεγάλο πρόβλημα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, αλλά φοβόμαστε πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αριθμοί πάντως είναι ιλιγγιώδεις: Το κύκλωμα έβγαλε κέρδη 8,5 εκατ. ευρώ από στημένα παιχνίδια, ενώ υπολογίζεται πως περίπου 8 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε δωροδοκίες, με το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε σε ένα άτομο να αγγίζει τις 140.000 ευρώ!

Ονόματα υπόπτων ή φερόμενων ως εμπλεκομένων δεν θα ανακοινωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες -τα αποτελέσματα των οποίων θα δοθούν στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί- και να προκύψουν αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τους.

Ευτυχώς, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, στα στοιχεία-φωτιά δεν γίνεται αναφορά σε κάποιον αγώνα που να σχετίζεται με την Ελλάδα. Για να μην «λένε» οι Ευρωπαίοι...
TAGS