Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, θα έχει ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι που βρίσκεται στο Βερολίνο.   
Στην αντζέντα της συνάντησης θα κυριαρχήσει το θέμα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης - για την περίοδο 2014-2020-, καθώς και η κρίση χρέους της Ευρωζώνη, ενώ το απόγευμα αναμένεται κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

Η συνάντηση γίνεται με φόντο του σκανδάλου που ταράζει την ισπανική κυβέρνηση που εμπλέκει τον Ραχόι με τα «μαύρα ταμεία» του κόμματος.


Σε ιστορικό χαμηλό η δημοτικότητα του ισπανού πρωθυπουργούΜεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί η δημοτικότητα του κεντροδεξιού ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ύστερα από το σκάνδαλο χρηματοδότησης που αποκάλυψε η εφημερίδα El Pais.  

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia που δημοσιεύθηκε στην κυριακάτικη (3ης Φεβρουαρίου) «El Pais», αν διεξάγονταν τώρα εκλογές, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι θα εξασφάλιζε μόλις το 23,9% των ψήφων, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό για την παράταξη που στις εκλογές του 2011 είχε εκλεγεί με 44,6%. Επιπλέον, βάσει της ίδιας σφυγμομέτρησης, το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό «από λίγο έως καθόλου», ενώ το 77% πως δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο αυτός ασκεί την εξουσία.   

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα βρισκόταν στο 29,8%, δηλαδή το σκάνδαλο του έχει κοστίσει μέσα σε έναν μήνα ένα ποσοστό της τάξεως του 5,9%.  

Τέλος, η δημοσκόπηση φανερώνει πως το Λαϊκό Κόμμα προηγείται μόλις με 0,4% των Σοσιαλιστών του Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα (που λαμβάνει το 23,5%).   

Την Κυριακή, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του ισπανού πρωθυπουργού, ενώ αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, το Βαγιαδολίδ, η Σεβίλλη κ.α.  

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη Μαδρίτη ώστε να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν στα γραφεία του κόμματος του Ραχόι, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τον ισπανικό λαό πως δεν ήταν αποδέκτης παράνομων χρηματικών χορηγιών από επιχειρηματίες επί σειρά ετών.