«Ερωτώ το εξής σχετικά με την ΕΕ: δεν πρέπει μια χώρα να λάβει κάποια απόφαση όταν περιμένει την ένταξή της επί 50 χρόνια;» δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή 3 Φεβρουάριου ανακοινώνοντας ότι θα μεταφέρει ανοιχτά το μήνυμα αυτό στους ηγέτες της ΕΕ σύντομα, όταν θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.  
«Αν πρόκειται να το κάνετε, κάντε το. Αν όχι, πείτε το ανοιχτά…Αν επιμένετε ότι εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να το πουν δυνατά, μπορούμε να το εξετάσουμε κι αυτό. Θα αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε.  

Ο Ερντογάν πυροδότησε δημόσια συζήτηση όταν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την αίτηση για την ένταξή της στην ΕΕ και να επιχειρήσει να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) _ στον οποίο κυριαρχούν η Ρωσία και η Κίνα. Την Κυριακή εξέφρασε την ελπίδα ότι ο SCO θα βελτιώσει το δημοκρατικό του ιστορικό.  

Ο SCO ιδρύθηκε το 1996 από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν με το όνομα «Πέντε της Σαγκάης» και το 2001, μετά την ένταξη του Ουζμπεκιστάν, μετονομάστηκε σε SCO.  

«Όταν τα πράγματα πηγαίνουν τόσο πολύ στραβά, ως πρωθυπουργός μιας χώρας 75 εκατ. ανθρώπων οφείλω να εξετάσω κι άλλες επιλογές. Γι' αυτό είπα πρόσφατα στον (σ.σ. ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν "Πάρτε μας στους Πέντε της Σαγκάης. Πάρτε μας και θα αποχαιρετίσουμε την ΕΕ" Ποιο το νόημα να καθυστερούμε;», δήλωσε ο Ερντογάν.  

Ως απάντηση σε εκείνους που παρατηρούν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία θα γίνουν λιγότερο σεβαστά αν η χώρα εγκαταλείψει την προσπάθεια να ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Λένε ότι τα κράτη-μέλη της Σαγκάης δεν έχουν δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν έφθασε στην ΕΕ από τη μια μέρα στην άλλη. Και μην ξεχνάτε τι έκαναν τα μέλη της ΕΕ στη Ρουάντα και στην Αλγερία. Γιατί απελαύνουν τους Ρομά; Η ισλαμοφοβία ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα; Πιστεύω ότι οι χώρες της Σαγκάης θα εντείνουν την διαδικασία εκδημοκρατισμού τους».  


Με πληροφορίες από tovima.gr