Αφού πέρασαν τέσσερις μήνες από τον θάνατο του πρώην βασιλιά της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ, με την κηδεία του να διαρκεί τέσσερις ημέρες τη Δευτέρα θα γίνει η αποτέφρωση της σορού του στην Πνομ Πενχ.

Φόρο τιμής στον πρώην μονάρχη θα δώσουν πολλές διεθνής προσωπικότητες, ο πρωθυπουργός της Χουν Σεν, επικεφαλής κυβερνήσεων χωρών της Ασίας, ο πρίγκιπας Ακισίνο της Ιαπωνίας και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό.

«Αυτή είναι η τελευταία ημέρα για όλους μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στο μεγάλο βασιλιά και ήρωα και να τον στείλουμε στον ουρανό», είπε ο πρίγκιπας Σισογάθ Θομίκο, για τον Σιχανούκ.

Για την τελετή αποτέφρωσης κατασκευάστηκε ειδικά για την περίσταση κρεματόριο, σε ένα πάρκο κοντά στο ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας.

«Ήταν το σύμβολο της ισχυρής πολιτικής βούλησης για τη διατήρηση στενών δεσμών και εμπιστοσύνης με την Καμπότζη», είπε κατά την άφιξή του στην Πνομ Πενχ ο Ερό.

Ο βασιλιάς Νοροντόμ Σιχανόμι, γιος του Σιχανούκ, υπέρ του οποίου παραιτήθηκε το 2004, και η χήρα του θα πρέπει να ανάψουν συμβολικά την πυρά αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Σιχανούκ κατάφερε, την ανεξαρτησία της Καμπότζης από τη γαλλική αποικιοκρατία αλλά και να τη διατηρήσει μακριά από τον πόλεμο στο Βιετνάμ.