Το Τόκιο αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση των πόλεων με το υψηλότερο κόστος διαβίωσης παγκοσμίως, κλέβοντας τα σκήπτρα από τη Ζυρίχη, σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα του Economist Intelligence Unit για τον Φεβρουάριο 2013.

Χαρακτηριστικό της φετινής κατάταξης είναι ότι τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι ιαπωνικές πόλεις Τόκιο και Οσάκα, ενώ οι δύο επόμενες ανήκουν σε δύο αυστραλιανές πόλεις, το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.

Εντύπωση προκαλεί η προώθηση των ιαπωνικών πόλεων στην κορυφή της κατάταξης, παρά τον αποπληθωρισμό και την εξασθένιση του γεν. Στην Αυστραλία, αντιθέτως, η ανατίμηση του δολαρίου έδωσε μεγάλη ώθηση στις δύο πόλεις, οι οποίες έκαναν άλμα τεσσάρων θέσεων. Στην τέταρτη θέση ισοβαθμεί με τη Μελβούρνη το Όσλο της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του EIU, τις 11 από τις 20 πρώτες θέσεις κατέχουν ασιατικές πόλεις, ενώ η Ευρώπη περιορίζεται σε 8 θέσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει την τάση αύξησης του κόστους διαβίωσης στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Καμία πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη 20άδα. Στην 21η θέση συναντάται το Βανκούβερ του Καναδά (στην 21η θέση) και ακολουθούν το Λος Άντζελες και η Νέα Υόρκη (27η θέση).

Εντυπωσιακή είναι η άνοδος της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας, η οποία αναρριχήθηκε κατά 25 θέσεις στην ένατη θέση. Πρόκειται για την ακριβότερη πόλη της αμερικανικής ηπείρου. Τις κατώτερες θέσεις της κατάταξης καταλαμβάνουν οι πόλεις της Νότιας Ασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr