Αθώος σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες οι οποίες εκτοξεύονται εναντίον του για διαφθορά και έτοιμος να οδηγήσει την Ισπανία «μακριά από την κρίση, στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε από το Βερολίνο ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της χώρας της Ιβηρικής απέρριψε το κάλεσμα της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

Η κεντροαριστερά ζητεί την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του με αφορμή τη δημοσίευση από την ισπανική εφημερίδα El Pais εγγράφων στα οποία εμφανίζεται μυστική εισροή μεγάλων ποσών σε λογαριασμούς μελών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Ραχόι μίλησε για «απολύτως ψευδείς» κατηγορίες και αρνήθηκε την προσωπική του εμπλοκή σε οποιοδήποτε περιστατικό παράνομου χρηματισμού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εμφανίστηκε σίγουρος για την σταθερότητα της κυβέρνησής του.

Ο ισπανός πρωθυπουργός άφησε, ωστόσο, εμμέσως να εννοηθεί ότι πιθανόν να υπάρχουν στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, για τους οποίους το δημοσίευμα της El Pais να αληθεύει.

Το σκάνδαλο έχει ήδη τραυματίσει πολιτικά τον κ. Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα, λόγω και της μεγάλης έκτασης η οποία δόθηκε στο ζήτημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι η χώρα της θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ισπανικής κυβέρνησης στο τομέα των μεταρρυθμίσεων.

«Έχω την εντύπωση ότι ολόκληρη η ισπανική κυβέρνηση έχει σαν άξονα δράσης της τη μείωση της ανεργίας, καθώς και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.