Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Κολομβία ότι η οικονομία της εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τον πετρελαϊκό κλάδο και τη βιομηχανία της εξόρυξης αν και σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Το ΔΝΤ επαινεί την κυβέρνηση της Κολομβίας για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει σημειώνοντας ότι έχει επικεντρωθεί στο να κρατηθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ενώ ταυτόχρονα κινείται για να μειώσει περαιτέρω το σχετικά μικρό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η οικονομία τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε ανθεκτική σε εξωτερικούς οικονομικούς κραδασμούς.

Η οικονομία της χώρας ωστόσο εξαρτάται ολοένα και περισσότερο στους κλάδους του πετρελαίου και της εξόρυξης, προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεση του.

Η τάση αυτή, προσθέτει, επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά της χώρας και η κυβέρνηση χρειάζεται να «αναλάβει αποφασιστική δράση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας, την αύξηση των αποταμιεύσεων και τη διαφοροποίηση των εξαγωγών».