Ιδιαίτερα περήφανοι πρέπει να είναι πλέον οι απόγονοι του λόρδου Γκρέι: Σπάζοντας μια παράδοση τριών αιώνων, το μικρό κτήμα τους στη νοτιοδυτική Βρετανία, εξάγει τσάι στην Κίνα, την χώρα που προμήθευε και εξακολουθεί να προμηθεύει το αγαπημένο αφέψημα των Βρετανών.

Η πώληση από τη μικρή φυτεία τσαγιού ξεκίνησε το 2005 από το Τρεγκόθναν της νοτιοδυτικής Βρετανίας, ενώ πέρσι η παραγωγή τσαγιού έφτασε τους 11 τόνους.

Μπορεί η παραγωγή να είναι μικρή, και το τσάι ιδιαίτερα ακριβό, αλλά η διαφήμισή του συνεχίζεται στηριζόμενη ακριβώς στο ότι είναι η μοναδική ποικιλία τσαγιού από τη Βρετανία.

Για το τσάι του Τρεγκόθναν ενδιαφέρθηκε ακόμα και το κινεζικό κρατικό κανάλι, το οποίο κατέφτασε στην Κορνουάλη και έμεινε εκεί για μέρες. Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί τους επόμενους μήνες και αναμένεται να έχει κοινό εκατομμυρίων θεατών.

«Είναι μοναδικό. Δεν υπάρχει κανένας άλλος στη Βρετανία που να έχει φυτείες τσαγιού και να προωθεί αγγλικό τσάι στα καταστήματα. Το προϊόν συνοδεύεται από μεγάλη ιστορία», δήλωσε η κάτοχός του, Εβελίν Μποσκάουεν.

Το τσάι ήταν ένα είδος τελετουργίας κατά τη Βικτωριανή εποχή για όλη τη βρετανική κοινωνία, από τους κύκλους της αριστοκρατίας έως τους φτωχούς εργαζόμενους, όπως απεικονίζεται από τον Κάρολο Ντίκενς.

Το Τρεγκόθναν ανατρέπει την παράδοση της μεταφοράς τσαγιού από την Ανατολή στη Δύση, εξάγοντας τα εμπορεύματά του στην Κίνα και σε άλλα μέρη.

Το τσάι, μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Ασία, αλλά στη Βρετανία μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο στο Τρεγκόθναν, που έχει μικροκλίμα όμοιο με εκείνο της Ινδίας.

Το Τρεγκόθναν προβλέπει για το 2013 οι πωλήσεις τσαγιού και εκχυλισμάτων να αγγίξουν τα 2 εκατ. λίρες, με 1 εκατ. λίρες από τις εξαγωγές.


Πηγή: in.gr
TAGS