Για «διαχείριση ύποπτων κονδυλίων» ύψους 1,3 εκατ. ευρώ  κατηγορείται ο 55χρονος αυστριακός ανεξάρτητος βουλευτής, Χανς Μάρτιν, για τον οποίο διεξάγεται έρευνα.   Μέσα στα «ύποπτα» εκατομμύρια συμπεριλαμβάνεται και το παρατσούκλι «ελέφαντας» που πιθανώς ανήκει σε κάποιο πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.  

Στο αίτημα της εισαγγελίας αναφέρεται πως ποσό ύψους 2,200 ευρώ προοριζόταν για ελέφαντα. Ο Μάρτιν, ωστόσο, ισχυρίστηκε πως σκόπευε με το εν λόγω ποσό να αγοράσει βιβλία για το Άουσβιτς από Αυστριακό εκδότη εν ονόματι... «Ελέφαντας». Ο «Ελέφαντας», είπε, όμως, πως η τιμή βιβλίου για το Άουσβιτς κοστολογείται στα 22 ευρώ.  

Η εισαγγελία στη Βιέννη κάνει λόγο για παράνομο πλουτισμό με δόλο, σε αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Χανς Μάρτιν. «Κονδύλια που προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής καμπάνιας φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για διαφορετικό σκοπό», δηλώνει ο εισαγγελέας, που θεωρεί αδικαιολόγητα τα έξοδα του Μάρτιν για την Αυστρία ή το Ευρωκοινοβούλιο.  

Ωστόσο, ο Μάρτιν ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα απατηλό κατασκεύασμα των αντιπάλων του, που στόχο έχουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές του για την αποκάλυψη της κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέσα στα ύποπτα κονδύλια εμπεριέχεται μια πληρωμή ύψους 832.800 ευρώ για «υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων» που, όμως, ο εισαγγελέας ισχυρίζεται ότι καταβλήθηκε σε «επιχειρηματίες φίλους του Δρ. Χανς Μάρτιν, παρά το γεγονός ότι καμιά ανάλογη υπηρεσία δεν προβλεπόταν».  

Μια άλλη πληρωμή ύψους 67,3 χιλιάδες ευρώ σχετιζόταν την πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα, όμως, με τον εισαγγελέα ο εν λόγω υπάλληλος «ουδέποτε έφερε σε πέρας εργασία σχετική με το Κοινοβούλιο».